Istoric

In legatura cu povestea localitatii Zilisteanca pot sa adaug ceva care nu a fost inca scris  (nu am mai avut timpul necesar si dispozitia  pentru a reface totul – atentie si la eventualele greseli) pot insa adauga povestea auzita cu privire la piatra de temelie. Se pare ca  primii „locuitori” au venit din zona Sibiului fugind „din calea ostirii”,nu cea cotropitoare ci asimilatoare (sa nu fie luati la ostirea imperiului pe la 1750 circa …socoteala facuta dupa generatii – adica tataia lu tataia lu tataia iar asta o spunea o persoana care a murit acum un an (2012 la varsta la 86 de ani). Acestia au venit peste munti si cand au ajuns la campie s-au retras pana la prima colina ca sa poata avea sub observatie toata zona. Sau ocupat de oi si inca urmasii acestor familii se ocupa de oi. Odata veniti s-au declarat sub alt nume dar oricum unul specific zonei sibiului – „Huzu”. Cu asta nu vreau sa spun ca familia Huzu ar fi fondatoarea localitatii dar este oricum una dintre familiile cele mai vechi si pana nu demult si o familie mare.

Se pare ca si la Zarnesti (localitatea din nordul Zilistencii) istoria familiei Ghizdeanu sa fie asemenatoare. Imi premit o speculatie dupa cum urmeaza:

  • locuitori sositi de peste munti intemeiaza satul (catunul) Zarnesti care cu cea mai mare probabilitate vine de la Zarnestiul de Brasov. Indeletnicirea si-au pastrat-o pana astazi – vezi Victoras Ghizdeanu de la Zilisteanca, presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine.
  •  la Zilisteanca, o parte din locuitori sositi pe la 1750, vin din partea Sibiului, in Sibiu se cunoastea foarte bine localitatea Silistea. Daca cumva vreo mama de multi copii, femei strajnica provenita de la Silistea de Sibiu a statornicit pe meleagurile actualei localitati Zilisteanca? Ar fi fost ceva de genul Vrancioaia – legenda de la mai putin de 50 km distanta. Cum ar fi spus cei din imprejurimi cand tranzitau localitatea sau isi pasteau cardurile de oi prin zona aceea? Ar fi spus probabil – am trecut pe la silisteanca, am instalat stana langa silisteanca …si tot asa, adjectivul silisteanca sa se fi transformat in substantivul Silisteanca iar apoi in Zilisteanca.